Nyitó oldal Az öntözés története Támogatók Médiatár Kapcsolat Linkek Események

„Az öntözés vállalati szintű elemzése” című konferencia
Az öntözés vállalati szintű elemzése címmel a DE AGTC és az Agro-Földes Kft. a XIX. Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás szakmai konferenciát szervezett 2010. augusztus 26-án Debrecenben.
A felkért előadók az öntözés meteorológiai, növénytermesztési, és agrár-közgazdasági vonatkozásait értékelték. A bemutatott modellezési módszer a tudományban nem újdonság, azonban itt a szántóföldi táblák tápanyag és fizikai vizsgálatának eredményével is számoltak a futtatás során. A modell megfelelő eredményeket ad az öntözés gazdaságosságának megítéléséhez.
A konferenciát nagy érdeklődés kísérte, még pótszékek is szükségesek voltak a több,  mint 80 érdeklődő elhelyezésére.
Az előadásokból, a hozzászólásokból kiderült, hogy az öntözés fogalma még mindig a szántóföldhöz kapcsolódik. Az öntözést érdemes több részterületre bontani, mert az egyes megállapítások nem fedik le a teljes fogalmat. Ilyen pl. a víz mozgása a talajban (mikroöntözésnél csak lefelé), az öntözővízszükséglet megállapításának módszere (mikroöntözéses állókultúráknál talajnedvesség érzékelő szonda). Az előbbieken túl öntözési módonként különbözik a tápanyag adagolás lehetősége is. A tápanyag kijuttatásában a kis adagokat kell megcélozni, melyek mennyiségben és arányban a növény fejlődési állapotának megfelelnek. Ez a cél az állandó telepítésű mikroöntöző eszközökkel könnyen megvalósítható. Sajnos az alkalmazáshoz hiányzanak hazánkban a megfelelő ismeretek, a laboratóriumi háttér.
Az öntözést célszerű szétbontani az alábbi részterületekre.

  1. Eseti öntözés. A vízpótlás a termés mentését célozza.
  2. Szántóföldi esőszerű öntözés. A vízpótlás a technológia része, az öntözőgépek átjárással öntözik a táblát.
  3. Szántóföldi mikroöntözés. A víz- és tápanyagutánpótlás együtt folyik, az öntözőgépek fix telepítésüek. Tipikus alkalmazási területek a gyümölcsösök és zöldségek.
    1. Miniszórófejes öntözés.
    2. Csepegtetőcső, vagy szalag.
  4. Növényházak vízpótlása szervesanyagú termesztőközeggel.
  5. Növényházak vízpótlása szervetlen termesztőközeggel.

Az ellentmondásokat érzékelve a Dr. Nagy János felajánlotta a segítséget egy gyakorlati szemléletű konferencia megszervezéséhez, ahol a termelők, szaktanácsadók, vízi társulások és vízügyi igazgatóságok, valamint a szakmai állami szervezet képviselői közösen tekintenék át az öntözés helyzetét.
További információk érhetők el a következő honlapon: http://www.agroaqua.hu.